Tager du feedback personligt?

Et spørgsmål jeg ofte får på et foredrag er: "Hvordan undgår jeg at tage feedback personligt?"

Det er en helt naturlig reaktion at gå i forsvar, når man føler, at man bliver angrebet. Men nogle gange kommer vi også til at tage ting personligt, som ikke nødvendigvis var ment personligt. Har du nogensinde fået spørgsmålet "Hvorfor tager du det personligt?" eller "Det er ikke personligt ment".

Jeg sammenligner ofte feedback og kritik med æbler. Forestil dig, at der står en og kaster med rådne æbler. Når vi tager noget personligt, så er ligesom at samlet et råddent æble op fra jorden og tage det med os og tænke: "Det var vist beregnet til mig", selvom det måske ikke var det. Det er jo fint lige at kigge på æblet, men hvis det ikke er brugbart for dig, så behøver du ikke tage det med dig. Du kan lægge det tilbage og sige tak for muligheden.

Sådan er det også med feedback (i alle former) - vi kan lytte til det, vurdere om det er brugbart, men vi behøver ikke at tage det med os og tage det til os. Det er fint, at andre deler deres meninger og holdninger med os, og det er ikke altid at de er brugbare. Som modtager står det os frit at sige "tak fordi du deler dit perspektiv", gå videre - og efterlade æblet hos afsenderen. Det er selvfølgelig nemmere sagt end gjort, og det kræver at man bevidst øver sig, når man kan mærke, at man har taget et råddent æble med hjem, som ikke var bestemt for dig.

En anden måde, hvor man lige kan stoppe op - inden man tager æblet med sig, er at stille et spørgsmål tilbage: "Når jeg hører dig sige det her, så får det mig til at tænke sådan her..."
Så vil afsenderen mange gange sige: "Det var ikke sådan jeg mente det" og så kan det give anledning til en snak om, hvad de mente, og så du ikke forudsætter at du ved, hvad de tænkte. Vi tolker andres ord med vores tanker, forståelse og følelsesmæssige tilstand, og som modtager hører vi ikke altid det, som bliver sagt, men ofte det vi tror, der bliver sagt.

Nogle gange er der også nogle, som står og kaster rådne æbler efter os, men et godt tip er, at lade dem ligge og gå videre.